Šnekový
Odšťavňovač šnekový nabídne zpravidla nižší příkon i rychlost než např. odstředivá varianta. Nemá nože, ale k rozmělnění surovin používá otočného šneka, který tlačí rozmělněné potraviny skrz síto do nádoby.
Tento postup je šetrnější, takže zachovává více vitamínů. Dužinu přitom maximálně vytěží a zbyde prakticky pouze odpad v podobě navlhlé drti. Snadno se myje a překvapí také tichým chodem. Hodí se na kořenovou zeleninu, bylinky i měkké ovoce, např. jako odšťavňovač na rybíz.
Vybírat můžete mezi variantami podle umístění šneka - vertikální šnekový odšťavňovač a horizontální šnekový odšťavňovač. Dělit můžeme také podle počtu šneků na modely s jedním nebo dvěma. Dvouhřídelové modely pak vymačkají z každého ovoce opravdu maximum.
Mechanický ruční
Odšťavňovač ruční potřebuje pro svoji obsluhu vaše svaly, protože musíte otáčet mechanickou kličkou. To znamená nižší výtěžnost, ale kvalita šťávy je srovnatelná s ostatními nízkootáčkovými odšťavňovači. Výhodou je nízká cena.
Výborně se hodí pro každodenní odšťavnění např. bylinek, mladého ječmene apod. Nevhodný je pro použití na větší množství surovin a každodenní odšťavňování tvrdého ovoce a zeleniny.
Odstředivý
Odstředivé odšťavňovače najdete často na pultech nejrůznějších stravovacích zařízení a fresh barů. Charakterizuje je rychlost výdeje, která vychází z výkonných motorů a především konstrukce s ostrými noži. Ty suroviny rozsekají a protlačí sítem. Do šťávy se tak dostává více vzduchu, šťáva více pění, a tím pádem také rychleji oxiduje. Je proto určena k okamžité spotřebě.
Dalším typem je např. parní odšťavňovač. K jeho využití vám poslouží váš vlastní hrnec nebo kastrol, který s odšťavňovačem snadno spojíte.