Jak vybrat odšťavňovač?

Čerstvou domácí šťávu nenahradí žádná kupovaná

S čerstvými ovocnými a zeleninovými šťávami z vlastního odšťavňovače se krabicové džusy z obchodu srovnávat nedají! Šťáva z odšťavňovače chutná úplně jinak. Navíc vždy budete vědět, že pijete šťávu z kvalitních surovin a že pro zdraví vaší rodiny děláte maximum možné. Na některých odšťavňovačích můžete kromě šťáv připravovat totiž i ořechová másla, sorbety, těstoviny, dětské příkrmy a mnohé další.

  • Jana, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 8 minut

Typy odšťavňovačů

Existují tři základní typy odšťavňovačů, tedy odšťavňovače odstředivé, odšťavňovače šnekové a odšťavňovače mechanické. Šnekové odšťavňovače potom dále dělíme ještě podle uložení šneku na vertikální a horizontální.

Odstředivý odšťavňovač

Odstředivé odšťavňovače jsou velmi oblíbené v různých stravovacích zařízeních či fresh barech, kde je zapotřebí rychle nápoj naservírovat. Nedocenitelný je také pro zaneprázdněné lidi a velké rodiny, kde čas hraje hlavní roli.

  • Rychlost

  • Produkují šťávu vhodnou pro okamžitou spotřebu

  • Skvělé do stravovacích zařízení

  • Bývají levnější

  • Silný motor

  • Nižší výtěžnost

  • Šťáva rychleji oxiduje, takže se musí vypít co možná nejdřív

  • Ve šťávě se tvoří pěna

  • Dělají méně kvalitní šťávu

  • Hlučnost

  • Náročnější na spotřebu energie

  • Hůř se čistí sítko

Více o odstředivých odšťavňovačích

Dvěma základními poznávacími znaky odstředivých odšťavňovačů jsou otočné nože a rychlost.

Odstředivé odšťavňovače jsou totiž velmi rychlé, protože mívají výkonnější motory dosahující příkonu i nad 900 W. Do plnicího otvoru jen hodíte ovoce či zeleninu, ze kterých chcete získat šťávu, otočné nože suroviny rozsekají a protlačí přes síto. Sklenici naplněnou zdravou šťávou tak budete mít během pár sekund.

Odstředivé odšťavňovače


Šnekový odšťavňovač

Šnekový odšťavňovač je pravým opakem toho, čím je odšťavňovač odstředivý. Při zpracování šťávy si dává na čas. Oproti odstředivému odšťavňovači je o poznání pomalejší, namísto otočných nožů suroviny rozmělňuje za pomoci otočného šneku a šťávu protláčí sítem do připravené nádoby.

  • Tiché

  • Jsou šetrné k surovině, a proto jsou také šetrné k vitamínům a enzymům

  • Vysoká výtěžnost, díky níž ze surovin dostanete maximum šťávy a suchý odpad

  • Úspornější na energii

  • Možnost měnit sítka, díky nimž dostanete šťávu různé konzistence

  • Na některých odšťavňovačích se dají připravit těstoviny, ořechová másla, sorbet, umlít káva, a dokonce umlít i maso

  • K některým odšťavňovačům se dá přidělat i lis na olej, díky němuž si budete moci ze semínek či ořechů vylisovat domácí olej

  • Snadno se myjí

  • Užší plnicí otvor

  • Pomalejší

  • Dražší

Více o šnekových odšťavňovačích

Příkon šnekových odšťavňovačů bývá zpravidla nízký a třebaže některé modely mohou mít příkon i více než 400 W, příkon šnekových odšťavňovačů pro použití v domácnosti se nejčastěji pohybuje okolo 200 W a počet otáček mívají 60 za minutu. Šnekové odšťavňovače pro komerční využití dokáží za minutu vyprodukovat i 1,5 litru jablečného džusu za minutu.

Šnekové odšťavňovače se podle polohy šneku rozdělují buď na horizontální odšťavňovače nebo na vertikální odšťavňovače.

Kvalitní šnekový odšťavňovač oceníte zejména pokud se chcete stravovat zdravě a nevadí vám, že si na šťávu budete muset chvíli počkat. Šnekový odšťavňovač totiž zvládne udělat za půl hodiny přibližně 4 litry šťávy, což pro jednoho může být až příliš a pro druhého málo.

Šnekové odšťavňovače


Mechanický šnekový odšťavňovač

Abyste si mohli připravit šťávu v mechanickém odšťavňovači, musíte otáčet kličkou. Výtěžnost mechanických odšťavňovačů není tak dobrá, ale na druhou stranu získáte stejně kvalitní šťávu jako z ostatních nízkootáčkových odšťavňovačů.

  • Šetrný k surovině

  • Získáte kvalitní šťávu

  • Nízká cena

  • Musíte vynaložit fyzickou námahu

  • Odšťavňování je pomalejší

  • Nižší výtěžnost

Více o mechanických odšťavňovačích

Velkou výhodou mechanických odšťavňovačů je nízká cena, takže pokud neplánujete odšťavňovat pravidelně ale jen příležitostně, na chatě či na cestách, je mechanický odšťavňovač skvělou volbou. Rozhodně ale není vhodný na každodenní použití na větší množství surovin.

Je ale skvělý na každodenní odšťavení bylinek, mladého ječmene, mladé pšenice a jiných tráv. U každodenního zpracovávání ovoce a zeleniny byste se nejen hodně nadřeli, ale také by vám odšťavování dlouho trvalo.

Mechanické odšťavňovače

Vertikální, nebo horizontální odšťavňovač?

Který odšťavňovač vybrat, když jsou oba šetrné k surovině a dělají dobrou šťávu? Záleží na tom, co budete nejčastěji odšťavňovat.

Vertikální šnekové odšťavňovače

Vertikální šnekové odšťavňovače umožňují odšťavňovat větší množství surovin najednou. Pokud plánujete odšťavňovat hlavně ovoce a měkké plody, je vertikál výbornou volbou.

Jestliže ale chcete ve větším množství odšťavňovat také kořenovou zeleninu, měli byste raději sáhnout po horizontálním odšťavňovači. U vertikálních odšťavňovačů totiž hrozí, že se silikonové těsnění v komoře častým zpracováváním tvrdých surovin rychleji opotřebí. Navíc ve šťávě z vertikálních odšťavňovačů se může tu a tam objevit nějaká ta drť ze zpracovávané suroviny.

Vertikální odšťavňovače jsou díky působení gravitace o něco rychlejší než horizontální, ale mívají problém s určitými druhy surovin, jako je například kořenová zelenina či řapíkatý celer. Horizontální odšťavňovač tyto suroviny zpracuje bez problémů.

Horizontální šnekové odšťavňovače

Pokud plánujete kromě ovoce odšťavňovat hodně i kořenovou zeleninu a bylinky, je pro vás vhodnější právě horizontální šnekový odšťavňovač. Vybrat si můžete buď jednošnekový (jednohřídelový), nebo dvoušnekový (dvouhřídelový), o kterém si něco řekneme níže.

Horizontální odšťavňovače s jedním šnekem jsou lépe uzpůsobeny na tvrdou kořenovou zeleninu než odšťavňovače vertikální. Mají také menší otvor na vkládání surovin, takže nehrozí ani přehlcení odšťavňovače. To ovšem ale také znamená, že musíte krájet ovoce a zeleninu na menší kousky.

Co dalšího umí horizontální odšťavňovač?

S horizontálním šnekovým odšťavňovačem se navíc dá dělat víc věcí než jen odšťavňovat. U vybraných modelů můžete vyrábět těstoviny, sorbety, ořechová másla, dětské příkrmy apod. Na některé horizontální odšťavňovače se dá dokoupit také přídavný nástavec, díky němuž budete moci vyrábět vlastní zastudena lisované oleje.


Dvouhřídelové odšťavňovače

Existují také odšťavňovače dvouhřídelové, které jsou vybavené hned dvěma šneky, díky nimž se vám podaří získat ze suroviny opravdu maximum.

Dvouhřídelové odšťavňovače jsou ale výrazně dražší než odšťavňovače s jedním šnekem. I když jsou tyto odšťavňovače dražší, neznamená to, že jsou vždy tím nejlepším řešením.

Paradoxně pro uživatele jsou mnohdy lepší volbou právě odšťavňovače jednohřídelové, protože u nich není potřeba tolik tlačit na pěchovací zátku, což může některé uživatele nakonec od celého odšťavňování na dvouhřídelovém odšťavňovači odradit. Navíc i čištění dvoušenkového odšťavňovače bývá složitější.

Podle čeho vybírat

Výtěžnost

Dostat z odšťavňované suroviny maximum šťávy je jedním z hlavních parametrů při výběru nového odšťavňovače. V tomto ohledu se dá řídit jednoduchým pravidlem: čím méně otáček, tím bývá vyšší výtěžnost a kvalita šťávy.

Právě nízká výtěžnost je jedním z problémů odstředivých odšťavňovačů. Odpad, který vznikne po odšťavnění ovoce a zeleniny bývá příliš mokrý. To znamená, že spousta šťávy, která mohla skončit ve vaší sklenici, přijde vniveč. Takže zatímco pořizovací cena odšťavňovače bude nízká, na surovinách se vám odšťavňování prodraží, protože z ovoce a zeleniny nedostanete tolik šťávy, kolik by bývalo šlo.

Šnekové odšťavňovače mají oproti odstředivým odšťavňovačům mnohem lepší výtěžnost a odpad bývá jen v závislosti na surovině lehounce navlhlý. Dvouhřídelové odšťavňovače jsou ale ve výtěžnosti ještě lepší než klasické jednohřídelové. Výtěžnost je u nich maximální.

Kvalita šťávy

S výtěžností jde ruku v ruce i kvalita šťávy. Protože je odstředivý odšťavňovač rychlý jako blesk, při odšťavňování vytváří teplo. To ale nesvědčí šťávě, která se tím tak mírně zahřívá, čímž může dojít k znehodnocení některých vitamínů a enzymů. Šťáva z odstředivých odšťavňovačů není tak chuťově plná jako šťáva ze šnekových odšťavňovačů, je mírně vodovější a našlehaná.

Čím rychlejší odšťavňovač je, tím více vzduchových bublinek se do šťávy dostane, vznikne také více pěny a šťáva rychleji oxiduje.

Šnekové odšťavňovače jsou výrazně pomalejší, a právě díky pomalému tempu odšťavňování se do šťávy dostane minimum kyslíku, šťáva tak pění jen málo a tím pádem také pomaleji oxiduje. Takovou šťávu pak není nutné vypít hned a můžete ji postupně upíjet. Pokud má odšťavňovač do 200 otáček za minutu, vydrží šťáva v lednici po celý den.

Šťáva ze šnekových odšťavňovačů je krásně plná a pění jen minimálně

Šířka plnicího otvoru

Užší plnicí otvor není na škodu, ba naopak! Existují dokonce tak velké plnicí otvory, že do nich můžete hodit jedno celé jablko. Aby ale odšťavňovač zvládl zpracovat velký kus suroviny, musí mít hodně odolné lisovací ústrojí a dostatečně výkonný motor. I u těch nejlepších odšťavňovačů je dobré jablko alespoň rozčtvrtit, aby si s ním přístroj dokázal poradil co možná nejlépe. Navíc tím, že surovinu rozkrájíte na menší kousky, dosáhnete také lepší výtěžnosti.

Příslušenství

Lisy na citrusy

Kuchyňské roboty s odšťavňovačem

Kráječe ovoce a zeleniny

Kuchyňské nože

Prkénka a krájecí desky

Vakuové dózy na potraviny

Nejčastější otázky

Co se dá kromě šťávy v odšťavňovači připravit?

Odšťavňovače jsou primárně určené na odšťavňování různých druhů ovoce a zeleniny, a zatímco některé odšťavňovače touto funkcí začínají i končí, jiné teprve začínají.

  • Odstředivý odšťavňovač: Odstředivý odšťavňovač vám dá jenom šťávu.
  • Vertikální odšťavňovač: Ve vertikálním odšťavňovači můžete připravit ovocné a zeleninové šťávy, ořechová a semínková mléka či sorbet z mraženého ovoce.
  • Horizontální odšťavňovač: V horizontálním odšťavňovači se toho dá dělat ještě víc. Kromě ovocných a zeleninových šťáv, ořechových a semínkových mlék, sorbetu z mraženého ovoce, můžete v některých horizontálních odšťavňovačích připravovat ořechová másla, dětské příkrmy, těstoviny, umlít kávu či maso.

Ne každý horizontální a vertikální odšťavňovač umožňuje těmito způsoby zpracovávat suroviny. Pokud má ale přístroj v příslušenství nástavce na těstoviny, bude těstoviny umět vyrobit. Vždy je potřeba si důkladně pročíst specifikaci produktu.

Na některých odšťavňovačích si můžete připravit také zastudena lisované oleje, ale k tomu potřebujete speciální lis na olej, který na odšťavňovač jednoduše připevníte. Doma si tak můžete připravit nejrůznější oleje například z lněných semínek, dýňových semínek, černého kmínu, konopných semínek, máku, kokosu, arašídů, kešu, pistácií, slunečnice a mnoha dalších olejnin, které vás napadnou.

Chci si šťávu vypít později. Jak ji nejlépe uchovám, aby nezoxidovala?

Pokud si budete chtít vypít šťávu později, je dobré uskladnit ji ve vakuových nádobách a odsát z nich vzduch pomocí vakuové pumpičky. Šťáva vám tak v lednici může vydržet o 24 až 48 hodin déle. Nejlepší je ale vždy pít šťávu co možná nejdříve po odšťavnění.

Jaké suroviny do odšťavňovače nepatří?

Ne všechny suroviny jsou pro odšťavňování vhodné. Odšťavňovače obecně, a to i ty šnekové včetně dvouhřídelových, mají problém s přezrálými a vyschlými surovinami. Velmi problémová bývají moučná jablka, měkké hrušky, meruňky, měkký ananas, seschlé bylinky apod. Banán na odšťavňovači také nezpracujete, je proto lepší rozmixovat jej společně se šťávou v mixéru. Naopak nejlepší výtěžnosti dosáhnete s tvrdými nepřezrálými plody.

Porovnání odšťavňovačů

V tabulce si můžete prohlédnout, jak si odšťavňovače stojí v tabulkovém porovnání 1 znamená nejhorší, 5 nejlepší.

Typ odšťavňovače Čištění Kvalita šťávy Měkké plody Kořenová zelenina Listová zelenina Rychlost
Odstředivý odšťavňovač 1 2 3 3 1 5
Šnekový odšťavňovač 5 4 4 5 4 3
Dvouhřídelový odšťavňovač 3 5 4 5 5 3
Mechanický odšťavňovač 4 3 3 3 4 1

Vybavte si kuchyň šikovnými pomocníky. Inspirovat se můžete na naší stránce Vychytávky do kuchyně.

Další užitečné články

Jak na jarní detoxikaci organismu